Foredrag som engasjerte ”Den stående fuglehundens dressur”

OI 18.02.11

En engasjert Mattias WesterlundTromsø Fuglehundklubb hadde invitert opp en av Nordens beste dressører, Mattias Westerlund lederen for Hundskolan Vision til å holde foredrag - ”Den stående fuglehundens dressur”.
 
Alt i alt en meget vellykket kveld for de 46 personene som hadde funnet veien til Workintunet Cafe denne kvelden. Mattias sprudlet av energi og holdt oss i ånde i 2,5 time med en blanding av Power Point visninger, video snutter og dummyer av typen apportbukk, plastgås og tøy hund som føk rundt i lokalet for å illustrere forskjellige situasjoner.
 
For de som falt hen i en "PowerNap" så vil jeg tro at de ble effektivt vekket med jevne mellomrom av Mattias kraftfulle kommandoer.
 
Det var nok flere enn meg som fikk aha opplevelser underveis, og gode tips til hvordan man systematisk trener inn ro i oppflukt og skudd, reiskommandoen med noget attåt samt innlæring av sitt, innkalling og fokus på konsekvens i dressuren. Mattias er tilhenger av få kommandoer, men samtidig ble jeg overrasket hvor høy stemmebruken var ved bruk av korrigerende kommandoer. Men for å ikke bruke opp kommandoer brukte han flittig line til å transportere hunder mellom de ulike øvelser. Vi fikk også se effektiv fløytedressur og ble fortalt hvor viktig det var å ha klare signaler som hunden kunne forstå og skille mellom.
 
Alt så veldig enkelt ut, og vi lot oss imponere av hunder som automatisk satte seg når vilt tok til vingene eller dummyer føk til værs. Men Mattias poengterte hvor viktig det var å innlære øvelsene systematisk steg for steg og befestet dem uten ubehagelig støy eller korreksjoner før man første gang tok hunden med ut i fuglesituasjoner.
 
Han forklarte hvor flink hunder er til å assosiere ulike ting som fører frem til ønsket adferd. Apport teorier, lederskap og mye mer ble gjennomgått men det får vi som deltok lagre på hardisken, og eventuelt dele med andre ved en senere anledning.
 
Takk til Tromsø Fuglehundklubb for arrangementet, og takk til Mattias Westerlund for en givende kveld.
 
Mvh
Ole Ingebrigtsen
Tfk Web